Haarstructuren
En tot slot zijn er nog enkele genen die ervoor zorgen dat de structuur en/of de lengte van het haar veranderd word. Al deze variëteiten kunnen met elkaar gecombineerd worden.
sa/sa – satijn
Dit allel is recessief en zorgt bij homozygoten voor dunnere haartjes. Hierdoor lijken de muizen een extra satijn-achtige glans te krijgen. Dit kan op donkere vachtkleuren bijna niet te zien zijn, maar het zorgt er op lichtere kleuren voor dat de kleur iets donkerder word.
lh/lh – langhaar
Dit allel is recessief en zorgt er bij homozygoten voor dat de dekharen bij een muis langer zijn dan normaal. De ondervacht behoud zijn normale lengte. Dit is bij muizen te zien vanaf 4 à 5 weken en kan met ouderdom korter worden.
Er is ook nog een ander gen dat voor langere haren zorgt en dat word angora genoemd. Dit komt echter maar weinig voor, zeker in Europa. Dit gen zorgt net zoals langhaar voor langere dekharen, maar ook voor een langere ondervacht, waardoor ze vaak ook veel wolliger uitzien en voelen.
Re/* - astrex
Dit allel is dominant en zorgt voor een golvende vacht en snorharen. Dit is bij jonge muizen beduidend duidelijker dan bij volwasse muizen, waarbij het zelfs al helemaal verdwenen kan zijn. Ook bij homozygoten houd de vacht duidelijk langer haar ‘krullen’.
In combinatie met satijn en/of langhaar kunnen de ‘krullen’ ook veel langer houden. Met langhaar word de variëteit ook wel tessel of teddy genoemd.
rst/rst – borstelhaar
Dit allel is recessief en zorgt er bij homozygoten voor dat er op bepaalde plaatsen rozetten gevormd worden waarbij de haren in de vacht spiraalsgewijs in de tegengestelde richting gaan groeien. Die rozetten komen voornamelijk op de heupen voor.
fz/fz – fuzz
Dit allel is recessief en zorgt bij homozygoten voor een dunne en zeer krullende vacht en snorharen. De hoeveelheid haar kan gaan van een afro-effect tot bijna volledig naakt (de snorharen blijven).
hr/hr – naakt
Dit allel is recessief en zorgt er bij homozygoten voor dat ze nergens op hun lichaam nog haren hebben staan, zelfs geen snorharen. De huid is ook een beetje dunner dan bij normale muizen.