Umbrous

31-03-2015 17:11

U/* (chromosoom onbekend) – umbrous

Umbrous is een semidominant gen dat voornamelijk samenwerkt met het a-allel van de A-locus en het maakt de rug van rood en agouti muizen zwart.

Het zwart op de bovenkant van de muis gaat van de neus, over de rug tot aan de staart. Het kan gaan van een dunne band die juist de bovenkant van de rug bedekt tot een brede band die tot het midden van de zijkanten van de muis reikt. De band is niet strak afgetekend, maar vervaagt naar de zijkanten toe.

Bij muizen op basis van zwart (a/a U/*) kan men umbrous weinig waarnemen, maar het maakt de kleur wel veel donkerder. 

Op heterozygoot agouti basis (A/a U/*) is het wel zichtbaar. Dit word in de hobby meestal ‘sootiness’ of roet genoemd. In plaats van een gelijkmatige ticking doorheen de vacht is de muis zwart op de rug. Homozygote agouti's (A/A U/*) schijnen veel minder tot geen effect te hebben van umbrous.

Samen met rood (Ay/* U/*) maakt umbrous de sable variant. Dit resulteert in een rode muis met een rode buik en een zwarte rug, waarbij de verschillende kleuren in elkaar overgaan. Afhankelijk van wat de rode muis nog draagt op zijn A-locus zal de muis er anders uitzien: van donker naar licht umbrous; Ay/a , Ay/at , Ay/A. Voor show sabel word Ay/at U/* verkozen omdat het de buik de vereiste roestbruine kleur geeft en de rug de juiste graad van roet.