P-locus (chromosoom 7) – roodoog verdunning

28-01-2013 21:16

Verdunning van het pigment, zowel in de vacht als ogen.

P – wildtype allel

Geen effect. Dominant.

p – roodoog

Het p-allel is recessief en zorgt in homozygote vorm voor lichte rode ogen en een verdunning van pigment in de vacht.

Op basis van zwart (a/a p/p) word het zwarte pigment verdunt naar grijs en krijgt de muis rode ogen, dit word duifgrijs genoemd. In combinatie met choco (a/a b/b p/p) word het champagne genoemd en is lichtbruin met een rozige tint en met rode ogen. In combinatie met blauw (a/a d/d p/p) word het zilver genoemd en is heel licht grijs-blauw tot bijna wit-zilver met rode ogen. De lilac versie (a/a b/b d/d p/p) word lavendel genoemd en ziet er ook lavendel-kleurig uit met rode ogen. Al kan lavendel ook heel erg bruin of blauw uitvallen, net als lilac. Met c-diluties zal de combinatie ervoor zorgen dat alle pigment uitgewist word, zowel in de vacht als de ogen en krijgen we wit roodoog.

Op basis van rood (Ay/* p/p) krijgt de muis rode ogen en een iets lichtere en fellere vacht. Ook in combinatie met choco en blauw zijn de kleuren weinig herkenbaar van elkaar en zijn daarom ook (nog) zelden beschreven geweest.

Op basis van agouti (A/* p/p) worden de zwarte delen in de haren grijs, de gele band lichtgeel en de ogen licht rood. Dit word argente of soms geel wildkleur genoemd en heeft als effect dat de muis er licht oranje uitziet met een blauwe ondervacht. Ook dit kan in combinatie met choco en blauw. De chocolade versie (A/* b/b p/p) word cinnamon roodoog of cinnamon argente genoemd en heeft een donkerdere oranje kleur met een champagne ondervacht en rode ogen. De blauwe versie (A/* d/d p/p) word blauw argente of zilver argente genoemd en heeft een blauwe kleur met een witte ondervacht en rode ogen. Maar net als bij blauwagouti kan deze kleur heel lila-achtig tot bruin uitvallen. De lilac versie (A/* b/b d/d p/p) word lavendel agouti of lilac argente genoemd en lijkt heel erg op lavendel met een beetje ticking, met nog weinig overgang van kleur naar de ondervacht. Ook deze kleur kan weer heel bruin of blauw uitvallen. Samen met homozygoot chinchilla (A/* cch/cch p/p), word de kleur crèmig geel met een fletsblauwe ondervacht.