D-locus (chromosoom 9) – blauw

28-01-2013 21:16

De D-locus zorgt voor een herschikking van het pigment in het haartje en heeft effect op zowel zwart als geel pigment, hoewel bij het laatste veel minder.

D – wildtype allel

Geen effect. Dominant.

d – blauw dilutie

Normaal gezien is het pigment in het haar gelijkmatig verdeeld, maar bij het recessieve d-allel word in homozygote vorm (d/d) het pigment op bepaalde plaatsen verwijderd en op andere plaatsen juist intenser, waardoor het uiterlijk lijkt alsof de kleur verdunt wordt. Dit kan ook tot meligheid in de kleur en lichte haarpuntjes leiden.

Op basis van zwart (a/a d/d) word het blauw genoemd en heeft de muis een donker blauwgrijze kleur. In combinatie met choco (a/a b/b d/d) word het lilac genoemd en heeft de muis een lila-achtige kleur die kan variëren van bruin met een blauwe schijn tot blauw met een bruine schijn.

Op basis van agouti (A/* d/d) word het zwart blauw en de gele band blijft geel of word zilver-wit kleurig en deze kleur word blauw agouti genoemd. De kleur kan variëren van bijna agouti kleurig, met tussenin een lila-achtige kleur met ticking tot blauw met ticking. In combinatie met choco (cinnamon) word de kleur lilacagouti (A/* b/b d/d) genoemd en kan de kleur variëren van een lichte agouti kleur tot een lilac met ticking.

Op basis van rood (Ay/* d/d) word het gele pigment buff-achtig. Deze variëteit heeft (nog) geen naam. In combinatie met tan en roetgenen (Ay/at d/d U/*) word het in het Engels ‘blue sable’ genoemd. En in combinatie met choco en tan (Ay/at b/b d/d) word de kleur nog lila-achtiger en word het ook lilac sable genoemd.

Blauw zal de kleur van de tan-buik ook verdunnen en flets doen kleuren.