C-locus (chromosoom 7) – verdunningen (c-diluties)

28-01-2013 21:15

De allelen van de C-locus zorgen in het algemeen voor een verdunning van de verschillende pigmenten, meer in rood dan in zwart, en zijn semidominant tegenover elkaar. Deze kleuren worden in de muizenhobby de c-diluties genoemd.

Al deze allelen (met uitzondering van C) zorgen bij tan dat de oranje kleur op de buik verdunt word naar wit. In dit geval noemen we het ook zilvervos i.p.v. tan.

C – wildtype allel

Dit is het enige dominante allel in de C-serie en is het wiltype allel en heeft dus geen effect.

cch – chinchilla verdunning

Dit allel zorgt er in homozygote vorm voor dat geel/rood pigment sterk verdunt word naar créme tot licht oranje, het heeft een minimaal effect op zwart dat het alleen maar wat fletser maakt en bruin pigment blijft volledig onaangeroerd.

Op basis van rood (Ay/* cch/cch) wil dit zeggen dat de muis er ineens crémig-geel tot licht oranje uitziet, want het verwijderd veel van het gele (rode)pigment. Deze kleur word dan ook créme genoemd. In combinatie met tan en umbrous (Ay/at cch/cch U/*) krijg je een marten sable. Deze is lichter en bruiner op de rug dan de gewone sable en verdunt van creme naar wit ipv rood op de flanken en buik.

Op basis van agouti (A/* cch/cch) zal de muis er  zilverder gaan uitzien. Het zwart blijft zwart en de bruine band in het midden word wit tot zilverkleurig. Dit word zilveragouti genoemd.

Op basis van zwart (a/a cch/cch) zal er niet veel verandering te zien zijn, behalve dat de kleur er misschien wat grijzer of minder warm uitziet. Dit word sepia genoemd. In combinatie met choco of blauw en tan krijgt men choco of blauw zilvervos.

ce – extreme verdunning

Dit allel zorgt er in homozygote vorm voor dat geel/rood pigment volledig verdwijnt en het heeft ook een sterk effect op zwart, dat naar beige verdunt word.

Op basis van rood (Ay/* ce/ce) word de muis zo goed als helemaal wit. Dit word wit donkeroog genoemd.

Op basis van zwart (a/a ce/ce) word de muis beigekleurig en het word dan ook heel toepasselijk beige genoemd. 

Op basis van agouti (A/* ce/ce) word het zwart beige en de bruine band word wit, maar het patroon van een normaal agouti haartje vervaagt ook een beetje. Eigenlijk ziet deze muis er iets lichter uit dan dan eentje op basis van zwart en het kan soms zelfs zijn dat je het verschil ook niet ziet. Het blijft dus nog steeds beige genaamd.

ch – himalayan verdunning

Dit allel zorgt in homozygote vorm voor een verdunning van alle pigmenten met uitzondering van de ‘koude plaatsen’ op een muis, de zogenaamde points. Die points zijn de neus, oren, voetjes en de staartaanzet.

Op basis van agouti en zwart (A/* ch/ch en a/a ch/ch) krijg je een créme-witte tot beige gekleurde muis met donker gekleurde points en donkerrode ogen. Dit word siamees genoemd. De points zijn op zwart basis donkerder dan op agouti basis, maar de 2 kunnen moeilijk onderscheden worden.

Op basis van rood (Ay/* ch/ch) verkrijgt men een witte muis met robijnrode ogen.

c – albino

Dit allel zorgt er in homozygote vorm voor dat alle pigment verwijderd wordt en is epistatisch tegenover alle andere genen voor de vacht- en oogkleur. De muis zal er dus altijd volledig wit met lichte rode ogen uitzien, op welke basis dan ook, met welke andere kleur dan ook. Die kleur word ook wel wit roodoog genoemd.

Je kan dus niet weten wat voor andere kleuren er genetisch onder een albino schuilgaan tenzij je test-paringen met andere kleuren uitvoert.

 

 

Verder zorgen de verschillende allelen samen in heterozygote vorm voor nog meer andere kleuren en effecten aangezien ze semidominant zijn;

cch/ce

Op basis van zwart (a/a cch/ce) word de kleur coffee genoemd (niet te verwarren met Engelstalige coffee variëteiten die genetisch anders kunnen zijn), ziet er chocolade kleurig uit met donkere ogen. Het is meestal niet eens te onderscheiden van een echte choco tenzij het tan-allel aanwezig is en word ook vaak mock-chocolate genoemd in het Engels. 

Op basis van agouti (A/* cch/ce) ziet het eruit als een veel te bruine zilveragouti en word in het Engels ook wel ‘silvered cinnamon’ genoemd, zilvercinnamon dus, maar dat is genetisch niet correct aangezien er geen choco aan te pas hoeft te komen. Er is nog geen Nederlandse benaming voor.

Op basis van rood (Ay/* cch/ce) is de muis licht créme-kleurig, veel lichter dan een creme met cch/cch, maar niet zuiver wit als met ce/ce.

ce/ch

Op basis van zwart (a/a ce/ch) en agouti (A/* ce/ch) word de kleur color-point-beige genoemd omdat de kleur die van een beige muis is, maar dan met donkere points. Dat lijkt ook wel op een siamees, maar met zwarte ogen en word daardoor in het Engels ook wel ‘black eyed siamese’ genoemd. 

Op basis van rood (Ay/* ce/ch) is de muis wit donkeroog.

ce/c

Op basis van zwart (a/a ce/c), agouti (A/* ce/c) en rood (Ay/* ce/c) kan de kleur variëren van wit tot gebroken wit en word afhankelijk van de tint wit donkeroog of bone genoemd. 

cch/ch

Op basis van zwart (a/a cch/ch) word de kleur burmees genoemd en krijg je een bruine muis met nog donkerdere tot zwarte points die niet altijd even goed zichtbaar zijn. 

Op basis van agouti (A/* cch/ch) krijg je ongeveer hetzelfde effect als met coffee, maar dan met iets donkerder bruin, ook wel silvered burmees genoemd.

Op basis van rood (Ay/* cch/ch) is de kleur vergelijkbaar met Ay/* cch/ce.

cch/c

Op basis van zwart (a/a cch/c) word de kleur stone genoemd en dit is donker beige tot lichtbruin. Als de kleur te licht is zou ze kunnen doorgaan voor een beige muis. Een Engelse benaming is ook wel light mock-chocolate, met stone word in het Engels meestal een andere kleur bedoeld.

Op basis van agouti (A/* c^ch/c) word de kleur half-zilveragouti genoemd en lijkt dan ook op een veel lichtere vorm van zilveragouti.

Op basis van rood (Ay/* cch/ch) is de kleur vergelijkbaar met Ay/* cch/ce.

ch/c

Op basis van zwart (a/a ch/c) en agouti (A/* ch/c) word de kleur himalayan (of kortweg himi) genoemd en krijg je een witte muis, met lichte points en lichte rode ogen.  

Op basis van rood (Ay/* ch/c) is de muis wit roodoog.