Artikel: Choco of blauw met c-diluties

25-08-2013 20:45

Samen met choco of blauw kunnen de kleuren op de C-locus, de zogenaamde c-diluties, een totaal andere kleur krijgen. Hieronder bespreek ik per c-dilutie hoe de kleur veranderd in combinatie met choco of blauw. 

 

 

Sepia c^ch/c^ch (zwart);
+ choco = choco 
+ blauw = blauw
Dit is de manier om choco zilvervos, blauw zilvervos en lilac zilvervos te bekomen. De kleuren kunnen ook moeilijk te onderscheiden zijn van de echte choco en blauw zonder het tan allel. Bij jonge muisjes kan je wel het verschil soms via de oortjes onderscheiden; bij niet c-dilutie kleuren zal het oortje aan de binnenkant gele of tankleurige haartjes hebben en bij een sepia (of eender welke c-dilutie) zullen die haartjes wit zijn.

Coffee c^ch/c^e (chocolade kleur)
+ choco = geen zichtbaar effect
+ blauw = licht blauw tot lilac-achtig

Er is geen effect van choco omdat de originele kleur al choco-kleurig is. Met blauw krijg je licht blauwhoewel de tint ervan kan verschillen en er soms lilac-achtig uit kan zien. 


Burmees c^ch/c^h (donker choco met points);
+ choco = geen zichtbaar effect
+ blauw = licht blauw met blauwe points
Ook hier weer geen effect van choco omdat de originele kleur choco-kleurig is. Geeft met blauw licht blauw met blauwe points.

Stone c^ch/c (donker beige)

 + choco = donkerder stone
+ blauw = licht blauw
Met choco gaat een stone er  donkerder en bruiner uitzien, hoewel het veschil soms moeilijk zichtbaar is. Met blauw krijg je licht blauw die iets lichter kan zijn dan coffee en burmees. 

Beige c^e/c^e (beige);
+ choco = donkerder beige
+ blauw = zilverachtig wit met blauwe schijn
Choco maakt beige  donkerder en de kleur kan verward worden met een stone. Blauw maakt beige lichter en zilverder en zou soms kunnen doorgaan voor een wit donkeroog.

CPB c^e/c^h (beige met points);
+ choco = donkerder beige met chocolade points
+ blauw = zilverachtig wit met blauwe schijn en blauwe points (color point smoke)
De effecten van choco en blauw zijn hetzelfde als bij beige, maar dan met points. De choco versie kan heel erg op siamees lijken, maar dan met donker oog en de blauwe versie kan heel erg op himi lijken, ook weer met donker oog.

Bone c^e/c (wit donkeroog);
Choco en blauw hebben beide weinig tot geen effect op de kleur van een bone. 

Siamees c^h/c^h (beige roodoog met points);
+ choco = donkerder beige met choco points
+ blauw = lichter beige met blauwe points (blue point siamees)
Soms heeft choco weinig effect op de siamees en kan de kleur van het lichaam er hetzelfde uitzien en zijn de points ook moeilijk te onderscheiden van een gewone siamees. Blauw kan de kleur van het lichaam lichter maken met blauwe points, maar is nog steeds goed te onderscheiden van een himi.

Himi c^h/c (wit roodoog met points);
+ choco = wit met choco points
+ blauw = wit met blauwe points
Choco en blauw hebben geen effect op de kleur van het lichaam, alleen op de points, maar dit kans soms ook moeilijk te onderscheiden zijn.